tirsdag 22. november 2011

Chocolate caramel bars

Her er en herlig oppskrift på hjemmelaget godteri, - sjokolade/karamel snacks!




Chocolate caramel bars


Caramelfudge
200gr sukker
100 gr fruktose (eller 150 gr sukket til)
25 gr smør
170 ml kremfløte
3-4 dråper vanilje ekstrakt

Bunnen
140 gr mel
100 gr havregryn
150 gr lyst brunt sukker
1/2 ts natron
1/2 ts salt
170 gr smeltet smør

170 gr hakket sjokolade
120 gr hakkede valnøtter

Begynn med å lage karamel fudgen. Hell sukker/fruktose i en kjele, rør godt med en slikkepott til det blir en seig masse (middelsvarme). Bland i smøret og så fløten. La det hele småkoke på lav varme i noen minutter til det blir en kremet saus. Ta det av platen og la det avkjøle seg.

Bunnen lager du ved å blande alt det tørre i en bolle. Bland så i det smeltede smøret og rør godt til det er en fet masse. Jeg hadde ikke brunt sukker, men det fungerte vel så fint med vanlig hvitt.

Kle en liten langpanne med bakepair. Fordel massen godt utover ved å trykke den på plass med fingrene.

Bunnen stekes på 175 grader i ca 10 min.

Mens bunnen enda er varm fordeler du over nøttene og 2/3 av sjokoladen. Til sist heller du over karamel fudgen. Sett den inn i stekovenen igjen og stek i ytterligere 20 min (til karamellen bobler).

Ta kaken ut av ovnen og fordel utover den siste 1/3 av sjokoladen. La kaken avkjøle seg i formen, og sett den i kjøleskapet i minst 1 time før du skjærer den i passende munnfuller.

Enjoy..... mmmmmm......

lørdag 12. november 2011

Mamma's beste eplekake

Denne oppskriften er tradisjon for meg. Mamma bakte alltid denne kaken, og den er fantastisk saftig og supergodt. Så hvorfor bytte til ny oppskrift?? Nå vil jeg i hvertfall dele denne tradisjonelle oppskriften med dere, enjoy :)



Eplekake


3 egg
2 1/2 dl sukker
100 gr smør (smeltet)
2 1/2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
2 store epler
Litt hakkede nøtter, kanel og brunt sukker til å drysse på

Visp eggedosis, ha i smeltet smør.
Hvetemel og bakepulver blandes lett, og vendes forsiktig i røren.
Epler skrelles og skjæres i tynne båter/skiver. Legges så i mønster oppå deigen.
Dryss over med litt hakkede nøtter, kanel og brunt sukker.

Stekes ved 180 grader i ca 40 min (sjekk med en pinne om den er ferdig).

Nytes best lunken med en kremklatt, men er også himmelsk kald. Kos dere!!

Saftige brownies!

Disse brownisene er super enkle og lage, og barna elsker de! Jeg lager den som regel uten nøtter da jeg ofte er usikker på om barna tåler de, men de også super gode med valnøtter/pecannøtter i. Kos dere!



Brownies
100 gr kokesjokolade
150 gr smør
2 egg
300 gr mykt brunt sukker
1 ts vaniljeekstrakt/-sukker
125gr hvetemel
1 ss kakaopulver
1/2 ts bakepulver
en klype salt
(100 gr hakkede valnøtter eller pekannøtter)

Sett ovenen på 180 grader, dekk bunnen av en form med bakepapir og smør kantene.

Knekk sjokoladen i biter og smelt den i bolle over vannbad, sammen med smøret. Avkjøles så litt.

Eggene blandes med sukker og vaniljeekstrakt i en bolle, og røres godt. Tilsett så sjokoladeblandingen og etterhvert de tørre ingrediensen (som siktes i). Alt vendes sammen med en slikkepott til melet ikke vises. Tilsett så eventuelt nøttene, og bland alt sammen.

Hell kakerøren i formen og glatt til overflaten. Stekes midt i ovenen i ca 20 min. Avkjøl kaken før du skjærer den i passende biter. Kan skal være litt seig og myk i midten.

Mmmmmmm..........

lørdag 29. oktober 2011

Surmelkskake

Oppskriften til denne fantastiske kaken har jeg fått av Marianne på jobben, som deler min bakeglede!
Denne kaken er fantastisk saftig og god, super enkel og lage og..... en skikkelig kaloribombe!!! Den har raskt blitt mine barns favorittkake!



Surmelkskake

4 kopper sukker
4 kopper skummet kulturmelk
1 kopp smeltet smør
2 ts natron
4 ts kanel
5-6 kopper mel

Bland det våte med natron, og bland det deretter sammen med det tørre til en "smørje".

Kaken stekes i langpanne på 200 grader C i ca 20 min.

Da dette er en koppe oppskrift (hos meg er en kopp ca 2 dl) må man passe på at formen ikke blir for full, juster derfor steketiden etter tykkelsen på kaken. Sjekk med en pinne.

Glasur

200 gr smeltet smør
300 gr melis
2 ss kakao
2 ts vaniljesukker
4-6 ss sterk kaffe

Bland sammen alle ingredientene til en kremet glasur (tilsett mer melis om den blir for tynn).

Smør glasuren over kaken mens den enda er ganske varm, da trekker den godt ned i kaken og gjør den enda mer smakfull.

Denne kaken er best om den får stå minst ett døgn før den serveres. Den egner seg ikke til servering samme dag (surmelken skal få tid til gjøre kaken ekstra saftig).

Kos dere!!!!!!

søndag 28. august 2011

Sjokoladekake med saus

Denne herlige dessertkaken fant jeg i en bok under kapittelet "Trøstedessert", og det passer perfekt! Det er en blanding mellom pudding og saftig kake med saus........ Super enkel å lage, og faller i smak hos de fleste. Passer både som søndagsdessert eller kosemat en høstkveld......




Sjokoladekake med saus

Til 4-6 personer

85 gr smør, mykt, pluss ekstra til å smøre formen
50 gr hvetemel
1/2 ts bakepulver
25 gr kakaopulver
1 ts malt kanel
115 gr sukker (eller 50 gr fruktose)
1 egg
25 gr mørk muscavadosukker
50 gr hakkede pekannøtter (eller valnøtter)
3 dl varm sterk kaffe
is til servering

Forvarm stekovnen til 160 grader. Smør en liten ildfastform (ca 1 liter) med litt smør.
Sikt mel, bakepulver, kakaopulver og kanel i en stor bolle.

Tilsett smør, ca 85 gr av sukkeret (eller ca 35 gr fruktose) og egget, og rør sammen til alt er godt blandet. Fordel blandingen i den smurte formen. Dryss over med muscavadosukkeret og nøttene.

Hell kaffen i en mugge og rør inn resten av sukkeret (fruktosen). Hell det forskiktig over kakedeigen.

Stek i varm oven i 5-50 min, eller til kaken er fast ved berøring.

Server straks med litt vaniljeis (eller vispet krem). Naaammmmm........


tirsdag 23. august 2011

Saftig hverdagskake med havregryn

Denne kaken fant jeg på en annen blog, og så har jeg modifisert den til min versjon hvor jeg har fjernet sukker (bruker andre søtning i stedet) og tilsetter forskjellig frukt/sjokolade/nøtter etter humør. Super enkel å lage, og passer like godt å servere til bursdagselskap, foreldremøter eller legge et stykke i matboksen til de små.




Havregrynskake

100 gr havregryn
3 dl vann
120 gr smør
2 egg
100 gr fruktose (eller 150 gr sukker)
3 ss agavesirup (eller 200 gr brunt sukker)
180 gr mel (jeg bruker 70/30 fint/grovt speltmel)
1/2 ts salt
1 ts natron
1 ts bakepulver
2 ts kanel
1 epler i små biter, 200 gr blåbær, 2 revne gulrøtter og/eller ca 1 dl sjokoladeknapper

Kok opp vannet og helle det kokende over havregrynet i en bolle. La det hvile i 30 sek uten å røre i det.
Smelt smøret og rør det så godt inn i havregrynet. La det hvile ca 25 min.

Visp eggene lett og tilsett søtningen. Visp dette godt sammen.

Tilsett mel, salt, bakepulver og natron i eggeblandingen. Bland dette godt sammen til en slett røre.
Tilsett så havregryn blandingen.

Tilsett til slutt frukten. Om jeg bruker epler eller gulrøtter tilsetter jeg som regel også 0,5 ts revet ingefær og litt hakkede nøtter. Bruker jeg blåbær tilsetter jeg også 1 ts vaniljesukker.

Hell røren i en smurt liten langpanne og stek den midt i ovnen på 190 grader i ca 40 min.

Nytes både lunken og kald, med eller uten vispet krem til. Du kan også smøre på en ostekrem om du ønsker det...... Nam!!!

tirsdag 7. juni 2011

Grønn ertesuppe

Denne suppen fant jeg opp i dag da jeg skulle lage middag bare til meg, samtidig som jeg måtte bake en kake. Super enkelt og fantastisk god!


Grønn ertesuppe

Nok til 4 pers

En pose frosne grønne erter (500gr)
Ca 1,5 l vann
1 grønnsaksbuljong trening
1 stor charlottløk
2 ss olivenolje
Salt
Pepper
En dasj med hvitvin (ca 0,5 dl)
En klatt med rømme/creme fraiche i hver skål

Fin hakk charlottløken og fres den lett med litt olivenolje i en kjele.
Tilsett ertene og litt av vannet.
Gi dette ett oppkok, tilsett så ca 1 l vann med en buljonterning og la det koke i ca 20 min.
Dersom det koker tørt tilsetter du mer vann. Ertene skal være dekket av vann hele tiden.
Når ertene er myke tilsetter du salt og pepper etter smak, samt en dasj med hvitvin og kjører det hele i en blender til en glatt konsistens.
Server i små skåler med en klatt rømme i til hver. Nydelig!

Om du vil kan du steke opp to kamskjell til hver person og legge oppi suppen, eller lag den tykkere i konsistensen (mer som en puree). Erter og kamskjell er en fantastisk kombinasjon!

Kos deg!


lørdag 28. mai 2011

Tynne og sprø knekkebrød

Det er veldig inn for tiden å bake knekkebrød selv. Og grunnen til det er rett og slett at de blir så mye bedre enn de du kjøper i butikken elle rhos bakeren, og så er det så enkelt!

Jeg har tidligere lagt ut en oppskrift på knekkebrød her på bloggen, men her kommer en ny og forbedret oppskrift som jeg oppfordrer dere til å prøve! Har dere ikke alle ingredisene kan dere godt improviserer litt og tilsette hakkede nøtter eller andre typer frø. Lykke til!



Knekkebrød

Nok til to langpanner

200 gr solsikkekjerne
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1 dl gresskarkjerner
1,5 dl kruskakli
1 dl havrekli (eller små havregryn)
0,5 dl sammalt rugmel
1,5 ss fiberhusk (kjøpes på helsekost, brukes for å binde deigen)
2 ts salt
5 dl lunkent vann
1 1/2 ss olje

Bland alle de tørre ingrediensene i en stor bolle, og tilsett vann og olje. Fordel masse jevnt utover to langpanner dekket med bakepapir.

Stekes ved 160 grader i ca 1t og 20 min. Etter de første 30 min tar du ut langpannene og ruter opp knekkebrødene med en kniv eller et pizza hjul, og bytter plass på platene når du setter de inn igjen. Deretter skal platene bytte plass hver 20. min. De siste 20 min lar du ovnsdøren stå åpen. Om knekkebrødene fortsatt er fuktige etter 1t og 20 min lar du de stå til de er helt tørre (med åpen dør) - bare pass på at det ikke brenner seg. Når de er ferdige tar du de ut, og legger de til avkjøling på en rist. Oppbevares i lukket boks/pose i romtemperatur.

Kos deg!




mandag 23. mai 2011

Kanel- og vaniljesnurrer

Disse snurrene er farlig gode, men siden jeg lager de på speltmel og sukrin er de jo ikke så syndige.....



Ca 20 stk.

100 gr smør
3 1/2 dl helmelk
50 gr gjær
1/2 ts bakepulver
1/2 ts malt kardemomme
1/2 ts salt
75 gr sukker (eller ca 40 gr sukrin + 1 ss sukker)
ca. 600 gr speltmel (eller hvetemel)

Til pensling:
1 sammenpisket eggeplomme

Fyll:
3dl ferdig vaniljekrem
kanel
rosiner (om du liker)

Glasur:
2 dl melis
ca 2 ts eggehvite

1. Smelt smør og hell i melken. Varm til 37 grader.

2. Smuldre gjær i en bakebolle. Hell på lunken væske, tilsett ca 1 ss av sukkeret og rør ut gjæren.

3. Tilsett alt det tørre og bland inn, tilsett melet til slutt, - litt etter litt mens du elter sammen til en smidig deig som knapt slipper bakebollen.

4. Sett deigen til heving godt tildekket med plast på et lunt sted i ca 45 min.

5. Ta deigen opp på bakebordet og del i to. Kjevle hver deigbit ut til en avlang leiv. Fordel vaniljekrem over leiven og strø på kanel  (og rosiner). Rull sammen som til en rullekake.

6. Skjær i biter og legg med litt mellomrom på en langpanne (på bakepapir).

7. Sett snurrene til heving i ca. 30 min. Pensle med eggeplomme. Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 20 min. Avkjøl på rist.

8. Rør sammen glasuren og smør på de avkjølte snurrene like før servering.

Av denne posjonen kan du også lage skolebrød eller vanlige kanelsnurrer, - kjempe godt!





onsdag 9. mars 2011

Tiden går....

Dagene flyr, og med dem lages det mye kjedelig mat..... De siste to ukene har vært fyllt med jobb, aktiviteter og raske middager, - som jeg ikke synes har vært verdt å dele med dere....

Men, teen, sjokoladen og produktene jeg bestilte fra iHerb har kommet, - så nå gleder jeg meg til å prøve de. Har laget litt sjokolade allerede og det var kjempe gøy! Det ble "snickers", "bounty" og sjokolade med nøtter og hampfrø. Nammmm. Oppskrifter kommer!

De var utrolig kjappe med levering fra alle tre stedene og jeg kan absolutt anbefale dere å bestille derifra. Ikke glem at dersom dere bestiller fra iHerb (http://www.iherb.com/) kan dere få 5 dollar rabatt ved å bruke koden ASA992. Jeg bestilte også urtemedisiner, og det var ikke noe problem med tollen. Bare husk å hold dere innenfor 200,- NOK (ex. frakt) så slipper dere MVA.

Vel, nå skal jeg bake energibrød og kose meg med en kopp Pukka te! jeg tror "Three Tulsi" er blitt min nye favoritt, - fantastisk god! So long, og kos dere til vi snakkes igjen :)

søndag 20. februar 2011

Litt av hvert....på nett

Etter at jeg begynte å skrive blogg har jeg blitt mer bevisst på hva som finnes der ute. Det er så utrolig mange flotte og inspirerende blogger laget av folk som er utrolig engasjerte, og oppdaterer bloggene sine med oppskrifter og annen informasjon hver dag! Det klarer ikke jeg (dessverre).... Hverdagen tar ofte overhånd, og bloggen får liten eller ingen oppmerksomhet.

Noen av det jeg har funnet på disse bloggene (annet enn oppskrifter) er hvor jeg får kjøpt/bestilt diverse ting via nett. Så nå har jeg bestilt sjokolade fra Økosjokolade, te fra Pukka og diverse Stevia produkter og annet fra iHerb.

Gå inn og sjekk det ut selv! Det er utrolig mye penger å spare!!! Gleder meg til pakkene kommer.

Pukka Herbs En te pakke koster ca 2 pund! Og det er jo godt under halvpris av hva det koster i butikken her!!

iHerb Hvis dere setter inn koden min ASA992 får dere 5 dollar rabatt ved første gangs kjøp! Det fikk i hvertfall jeg ved å bruke en annen kode jeg fant på en annen blogg! Stevai, mandelmel etc koster under halveprisen! Har også lest at det er helt trygt å velge billigste fraktmetode (4 dollar)

Økosjokolade Bestilte en basispakke for å komme igang med å lage rå-sjokolade selv. Gleder meg!!


Her er min (foreløpige...) favoritt hos Pukka! Herlig smak!

Bare husk at verdien på pakken må være under kr 250,- (uten frakt) for at dere ikke skal bli belatet med norsk mva!

lørdag 19. februar 2011

Sjokolade med peanøtter og hampfrø

Når jeg lagde bounty ble det endel smeltet sjokolade til overs, og da lagde jeg en ny sjokolade.... Jeg ble nemlig anbefalt hampfrø av en søt dame på helsekosten i dag (du kan lese mer om de her: Hampfrø), så sammen med peanøtter (og litt valnøtter) ble dette knall godt!

Sjokolade med peanøtter og hampfrø

100 gr mørk sjokolade 70%
1 ss Yacon sirup
2 ts Cocosa
3 nevner grovhakket peanøtter (jeg tok vanlig saltede peanøtter og tørket godt av de med tørkepapir)
1 neve grovhakket valnøtter
2 ss hampfrø

Smelt sjokoladen over ett vannbad, tilsett yacon sirup og cocosa. Fjern bollen fra varmen og tilsett nøttene og hamfrøene. Legg matpapir i en brødform, og hell sjokolademassen i formen. Settes kaldt i ca 30 min., og deles deretter opp i passende biter.

Nammmmm, og helt uten sukker!! Samt en skikkelig sunn energi bombe!

Bounty

Jeg elsker sjokolade!! Og i en av mine desperate øyeblikk surfet jeg på nettet etter enkle oppskrifter på hjemmelaget og sunn sjokolade. Og da kom jeg over denne (som jeg selvfølgelig har modifisert litt...):

Bounty

1/2 boks kokosmelk (den stivnede delen)
2 ss kaldpresset kokosolje (Cocosa)
2ss sukrin
200 gr kokosmasse


150 gr mørk sjokolade 70%
2 ss Yaconsirup
1/2 ss cocosa

Sett boksen med kokosmelk i kjøleskapet først så er det enkelt å bruke bare den stivnede delen. Ha dette i en kjele sammen med Cocosa og sukrin, og la dette smelte sammen. Tilsett så kokosmassen (vanlig revet kokos fra butikken).

Legg massen utover et bakepapir og form det til et langt brød. Settes så kaldt i kjøleskapet i et par timer.

Sjokoladen smeltes over et vannbad og tilsettes Yaconsirup (gir en søtere smak) og Cocosa.

Skjær kokosmassen i passende biter og dypp ved hjelp av to gafler i den smeltede sjokoladen. Settes på et matpapir, og deretter i kjøleskapet så det stivner.

Yummi!!! Et par biter er nok til å tilfredstille søtsuget mitt. Og så helt sukkerfritt og sunt i tillegg......

lørdag 12. februar 2011

Sjokolade cupcakes med glasur

Disse herlige muffinsene/cupcakene er kjempe gode og sunne! Med litt glasur på blir de enda bedre, og litt mer usunne :) Jeg laget to glasurer i dag; sjokolade og karamell til barna og capucciono til oss voksne.

Sjokolade cupcakes med nøtter

Ca 22 stk.

3,5 dl mandelmel (jeg brukte 200 gr finmalte mandler)
2 ss sojamel
1 dl sukker/sukrin
150 gr smør
1/2 ts eddik
1 ts vaniljesukker
5 egg (skilt i hvitter oog plommer)
2 ts bakepulver
4 ss kakaopulver

Visp eggehvittene stive med eddiken. Samtidig i en annen bolle visper du eggeplommer med romtemperert smør og sukker. Bland alt det tørre sammen i en tredje bolle.

Bland forsiktig de stive egghvittene sammen med egge- og smørblandingen. Tilsett så forsiktig det tørre.
Pass på at du ikke rører ut luften i eggehvittene underveis.

Fyll opp små muffinsformer (halveis), og stek midt i ovnen på ca 200 gr i ca 15 min. Avkjøl på en rist.

Imens de steker lager du glasuren:

Glasur til cupcakes

150 gr romtemperert smør
4 ss melis
100gr philadelphia ost

Bland alt til en myk røre, fordel i to små boller. Tilsett så i den ene bollen karamell og sjokoladesaus etter smak og i den andre litt espresso, voila!

Pynt kakene med glasur og annen kakepynt etter smak/tema.

Kos dere!!

fredag 11. februar 2011

Helstekt kylling med sitron og urtesmør

Her er en super enkel og velsmakende middag, til hverdag eller til søndagsmiddagen!

Helstekt kylling med sitron og urtesmør

1 fersk landkylling, ca 1,5 kg
1 sitron
100 gr smør
2 fedd hvitløk
Fersk persille
0,5 ts chilipulver
Salt


Vask, og tørk godt av kylling med et papir. Legg den i en ildfast form

Del sitronen i to. Bland romtemperert smør med presset hvitløk, hakket persille, chilipulver, salt, og saften av en halv sitron til et masse. Skjær den andre halve sitronen i skiver (som du deler i to biter).

Lag lommer under skinnet på kyllingen, og stapp de med urtesmøret og en skive sitron. Den andre halvdelen av sitronen (som du krystet i urtesmøret) putter du inn i skrotten på kyllingen med en liten bunt persille.
Pass på at det er fyllte lommer på begge sider av kyllingen (både på lårstykkene og bryststykkene).

Stek i ovenen på 200 grader C i ca 45 min. Hell over det smeltede smøret som renner ned i formen underveis, slik at kyllingen blir glassert. Snu kyllingen underveis, slik at den får i hvertfall to runder på hver side. De siste 5 min kan det lønne seg å dekke løst over med aluminiumsfolie for å unngå at skinnet brenner seg og kjøttet blir tørt.

Serveres med en smakfull risotto (f.eks. med squash) og en salat!

Buon appetito!

mandag 7. februar 2011

Lunsj-omelett

I helgene lager jeg meg ofte en omelett til lunsj. Det er jo så godt, og så kan man bruke litt av hvert av det man har tilgjengelig. En av favorittene er med squash, paprika og tomat.... Denne kan selvfølgelig også lages til middag...

Lunsj-omelett

Nok til 1 sulten person

Ca 6 cm med squash i tynne skiver
4 ringer med paprika i små biter
1/2 tomat i små biter
3 egg
3 ss vann
Salt
Pepper
Origano

Stek squash og paprika myke i litt olje (hell gjerne i 2 ss vann i pannen når de begynner å bli gyldne, da blir de fortere myke), tilsett tomat og stek til alt er gyldent og mykt. Krydre med salt, pepper og litt origano.

Visp opp eggene med litt vann og tilsett dette i grønnsakesrøren.

La omeletten steke forsiktig på middels varme. Når den begynner å bli fast i kantene, legger du på et lokk og senker temperaturen ytteligere. Omeletten er ferdig når massen er stiv og gylden.

Hvelv den over på en tallerken og kos deg!


lørdag 5. februar 2011

Cookies

Alle elsker cookies! Jeg har enda tilgode å finne den perfekte oppskriften, men denne er ikke så verst!
De er fulle av smak og passe seige. Her er standard oppskriften (jeg har som alltid også en "sunnere" variant)

Choclate Chip Cookies med havregryn

Nok til tre stekebrett, ca 36 cookies

250gr smør (romtemperert)
1,5 dl brunt sukker
1,5 dl vanlig sukker
2 store egg
1 ts vaniljeessens
4 dl hvetemel
4 dl havregryn
1/2 ts salt
1 1/2 ts kanel
2 dl hakket sjokolade (eller cookie chips)
2 dl hakket valnøtter/pecannøtter (kan droppes)

Bland smør og sukker hvitt i en stor bolle med en tresleiv, tilsett så ett egg av gangen mens du blander godt.  Deretter tilsetter du vaniljeessens.

I en annen bolle blandes alle de tørre ingredisensene sammen, og blandes så med smørblandingen.

Til slutt tilsetter du sjokoladen og nøttene.

Deigen settes i små topper på stekebrett (med bakepapir). Dersom deigen er for klissede til enkelt å forme småballer, kan den settes i kjøleskapet i ca 30 min.

Cookisene stekes på 190 grader C i ca 10-15 min (til de er lett gyldne). Du kan godt steke alle tre brettene samtidig, men da kan det lønne seg å bytte plass på brettene underveis.

Cookisene må avkjøles og derette oppbevares i en tett boks/pose. Holder seg godt i flere dager.

Jeg delte denne gangen porsjonen i to hvor jeg i den ene tilsatte ca 2 spiseskjeer sjokoladepålegg i stedet for sjokoladebiter og nøtter. Dette ble litt søtt, sa her kan man med hell droppe vanlig sukker. Veldig poppis blant barna!!

Min sunne versjon av disse cookisene er å bytte ut sukker med sukrin (samt halvere mengden), og bytte ut hvetemelet med sojamel/bokhvetemel/proteinpulver uten smak (tilsammen ca 3,5 dl ). Disse ble også gode, men litt tørre.....

Kos dere!! Herlig med ett glass kald melk til!

Til venstre ser dere de med sjokoladepålegg, og til høyre de med sjokoladebiter og nøtter.


mandag 31. januar 2011

Breiflabb med sitronsmør og pinjekjerner

Da min mann ikke er spesielt glad i fisk, prøver jeg noen ganger å lage hvit dypvannsfisk og "kamuflere" den med masse smak. Jeg kom over denne enkle og smakfulle oppskriften en dag, og den falt i smak!

Breiflabb med sitronsmør og pinjekjerner

2 pers.

400 gr breiflabbfilet
salt
pepper
3 ss smør
3 ss nypresset sitronsaft
1 ss pinjekjerner

Del fileten i to stykker, gni de inn med salt og pepper.
Smelt smøret i en stekepanne, ha i sitronsaft og pinjekjerner.
Legg i fisken og stek i 3 min på hver side, sett den så til side og la den ligge i pannen med lokk på i ca 3 min for å hvile.

Serveres med kokte asparges eller broccoli som er woket lett med litt hvitløk, og potemos. Nydelig!!

søndag 30. januar 2011

Gulrotkake med nøtter

Kakemoms som jeg er, leter jeg alltid etter gode og "sunne" kaker... Denne fant jeg i en bok for lav-karbo mat, og den er kjempe god!!!

Gulrotkake

3 store egg
150 gr sukker/sukrin/fruktose
1 dl rapsolje
100 gr sammalt spelt
3 ss sojamel
1 dl malte mandler
2 ts bakepulver
1/2 ts kanel
1/2 ts malt ingefær (1 ts revet fersk)
1/4 ts salt
4 dl gulrot (ca 5 gulrøtter)
1 dl hakkede valnøtter

Glasur:
1 pakke Philadelphia
2 ss melis/fruktose
1 ss sitronsaft
1/2 ts vaniljesukker

Forvarm ovnen til 160 grader C.

Pisk egg og sukker til eggedosis med en mikser. Hell i oljen i en stråle mens mikseren går på laveste hastighet. Tilsett det tørre. La mikseren gå til alle ingredienser er godt blandet. Ha i gulrøtter til slutt.

Ha røren i en smurt form, ca 22 cm. Stek i ca 30 min midt i ovnen. Sjekk at kaken er gjennomstekt med en pinne/kakenål.

Avkjøl kaken i formen på rist i ca 15 min. Ta derette kaken ut av formen, og avkjøl helt på risten.

Rør sammen en myk krem av alle ingrediensene til glasuren. Fordel glasuren på toppen og la kaken stå i kjøleskapet i minst en time før servering.

Enkelt, og veldig godt!


torsdag 27. januar 2011

Energibrød

For tiden prøver jeg å gå ned noen kilo, og har derfor bestemt meg for å unngå karbohydrater og sukker. Noen som vil si ikke noe vanlig brød, kaker, pasta, ris., godis ... De som kjenner meg godt vet at dette er ekstremt vanskelig for meg da jeg simpelthen elsker kaker og alt som er godt....

For ikke å dø av "sult" og abstinenser har jeg lett endel på nettet og testet ut forskjellige oppskrifter, og jeg kan love dere alt ikke er like godt... Jeg har til slutt kommet frem til denne oppskriften som er en modifisert variant av et "ketolysebrød". For ikke å skremme dere for mye, har jeg valgt å kalle det "Energibrød" da det innholder mye proteiner og ikke noe mel.

Brødet har blitt utrolig enkelt å bake, og er saftig og godt. Det passer like bra til søtt pålegg som til skinke etc. Jeg spiser tre "skiver" hver morgen til frokost og det holder meg gående frem til lunsj.

Energibrød

1 lavt brød i vanlig brødform

4 egg
1,5 ts bakepulver
1 dl havrekli
1 dl kruskakli
1,5 dl havregryn
1 dl linfrø (jeg blander knuste og hele)
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekjerner
3 ss rapsolje
1/2 bk creme fraiche (ikke light)
1/2 ts salt

Visp eggene og creme fraiche luftig med en gaffel, bland inn alle de tørre ingrediensene og oljen.
Blir røren for løs, - tilsett mer kli. Blir den for tørr - tilsett litt vann.
Røren skal være litt flytende slik at den helles over i en smurt brødform (jeg bruker bakepapir).
Stekes så midt i ovnen på 180 grader C i ca 55 min.

Når brødet er avkjølt kan det lønne seg å skjære det i skiver med en gang. Brødet kan oppbevares i en pose i kjøleskapet i inntil to uker (jeg baker nytt hver uke, også fordi det blir oppspist ila en uke ;))

Brødet kan se litt rart og kompakt ut, men det smaker herlig. Jeg rister skivene lett i brødrister før jeg spiser de, og da smaker det som nybakt.

Herlig og sunt! :)

tirsdag 25. januar 2011

Tirsdags-vafler

I dag er det tirsdag, vår dessert dag! Så derfor bestemte jeg at vi kunne ha vafler til middag! Da jeg var liten husker jeg at jeg hadde venninner som hadde vafler til middag, - og jeg var så misunnelig! Pannekaker med syltetøy ja, men aldri vafler.... Og hva er egentlig forskjellen???

Så i dag ble det grove "tirsdags-vafler" til middag.....

Tirsdags-vafler

Ca 6-8 plater

4 egg
1 ss brunt sukker/sukrin (kan sløyfes)
1,5 dl havregryn
0,5 dl havrekli
1 dl speltmel
0,5 dl sammalt rug, grovt
1 ts bakepulver
2 ss smeltet smør
2 dl melk/Biola
2 ss rømme/kesam

Rør sammen alle ingredienser og la det svelle i ca 30 min. Spe med mer melk dersom røren blir for tykk.
Om en glattere røre ønskes, bruk en stavmikser rett i bollen og kjør til ønsket konsistens.

Stek røren i vaffeljern, og server vaflene med litt rømme/kesam og nyrørte bær (jeg tiner en pose med skogsbær og tilsetter et par skjeer sukrin). Mmmmmmm.

Dersom du dropper sukker i røren, kan skikkelige middagsvafler lages ved å tilsette litt revet ost, skinke i små biter og spinat i røren (med litt salt). En skikkelig suksess i matpakken dagen derpå!

mandag 24. januar 2011

Herlig og saftig sjokoladekake uten mel

Denne enkle og smakfulle oppskriften fant jeg på BBC Food en dag jeg var syk.... Det er en herlig og saftig dessert-sjokoladekake uten mel, som enkelt også kan gjøres "ganske" sunn... Jeg bakte den i dag da vi hadde gode venner på søndagsmiddag, og den falt i smak hos både liten og stor!

Sjokoladekake uten mel

300 gr mørk sjokolade (brukket i småbiter)
225 gr sukker (jeg bruker sukrin)
175 ml kokende vann
225 gr meierismør (i biter)
6 egg (skilt i plomme og hvitte)
1 ts nescafe
2 ts vaniljesukker

Glasur/pynt

200 ml creme fraiche
250 gr skogsbær

Forvarm ovnen til 180 grader C og smør en kakeform på ca 23 cm.

Kjør sjokoladen og sukkeret i food processor/"hakker" til det er finmalt. Tilsett kokende vann, smør, eggeplommene, nescafe og vaniljesukkeret og bland alt godt sammen.

I en kald og ren bolle, visp eggehvitene til stive topper. Bland så forsiktig i sjokoladeblandingen med en skje.

Hell røren i den smurte formen, og stek i 45-55 min (til det ikke henger igjen røre på en kakepinne når den stikkes i midten av kaken).

Avjøl i formen, og sett så i kjøleskapet i 2-3 timer.

Ta den avkjølte kaken ut av formen, og legg på et fat. Smør creme fraiche på kaken og pynt rikelig med skogsbærene.

Så enkelt og så godt!!  Naaammmm.....

tirsdag 18. januar 2011

Kremet gresskarsuppe med kylling

Jeg elsker supper! Det er så enkelt å lage, og er skikkelig "comfort food" (akkurat som dessert....).
I dag hadde jeg et lite gresskar liggende, og kom frem til denne raske og gode middagen.

Kremet gresskarsuppe med kylling

Til 2 pers.

1 lite gresskar (eller ca 400 gr vanlig gresskar)
1 liten charlottløk
8 dl vann
Grønnsaksbuljong (1/2 terning)
1/2 dl fløte
Chilipepper
Salt
Persille

Kyllingfilet (ca 2 stk.)


Skrell, rens og del opp gresskaret i små treninger. Surr det i litt olje i en kjele sammen med finhakket charlottløk til det er blankt. Tilsett ca. 3 dl vann og buljongen, og la det småkoke. Tilsett litt vann etterhvert så det ikke tørker ut og brenner seg, men aldri mer enn at det så vidt dekker gresskaret.
Når gresskarbitene er myke moses de til pure (bruk enten stavmikser eller potetmoser), tilsett så resten av vannet, krydderet og fløten og la det surrer i ca 10 min.

Mens gresskaret koker har du brunet kyllingfiletene, og latt de ettersteke i ovnen til suppen er ferdig. Del opp kyllingen i passende biter og server oppå suppen i en god bolle. Dryss litt persille på toppen!

Enjoy!

Grove pannekaker

Som i de fleste barnefamilier er pannekaker en favoritt også hos oss. For å gjøre de mer mettende og litt sunnere har jeg kommet frem til denne oppskriften som inneholder både grovt mel og havregryn. Røren blir litt tykkere enn vanlig pannekaker, så det kan være en fordel å steke de som lapper.


Grove pannekaker med havregryn

Denne oppskriften gir ca 10 store pannekaker eller ca 15 lapper.

4 dl speltmel (eller hvetemel)
1 dl grovt rugmel
1 dl grovt speltmel
6 dl melk
4 egg
1/2 ss bakepulver
6 ss smeltet smør (ca. 100gr)
2 dl havregryn

Bland alt det tørre (uten havregrynene), og tilsett melken litt etter litt mens man rører fritt for klumper. Tilsett så eggene og smøret, og tilslutt havregrynene. La det svelle i ca 15 min. Stekes i ønsket størrelse.

Server med sukker/sukrin eller rørte blåbær!

Disse pannekakene holder seg godt i kjøleskapet med plastfolie over og er perfekte til matpakken dagen derpå.

Da de ikke innholder sukker kan de også godt fylles med pålegg og grønnsaker, og brukes som en wrap.
Eller hvorfor ikke steke opp litt grønnsaker (f eks sopp, squash og aubergin i småbiter) og kyllingfileer i strimler og ha de som fylte middagspannekaker!

Kjempe godt!



søndag 16. januar 2011

Små sjokoladefondanter

Til en skikkelig søndagsmiddag må man avslutte med en skikkelig dessert!! Og da der disse små sjokoladefondanetne himmelske..... samt superenkle å lage!

Små sjokoladefondanter

Til 4 pers.

100 gr smør
100 gr mørk sjokolade (feks. Freia 86 %)
2 egg
1ts vaniljesukker
100 gr sukker (eller sukrin)
2 ss hvetemel
melis til dryss
valnøtter til pynt
vaniljeis til servering

Ha smøret og sjokoladen i en bolle, plasser bollen over en kjele med småkokende vann til smøret og sjokoladen er smeltet. Rør til en glatt blanding og sett til side.

Ha eggene, vaniljesukkeret, sukkeret og melet i en bolle, og visp sammen. Rør inn sjokoladeblandingen.

Smør 4 små ildfaste former (som rommer om lag 2 dl) lett med smør. Hell røren i formene, og plasser de på en stekeplate.

Stek sjokoladefondantene i forvarmet ovn ved 200 grader C i 12-15 min. De skal være godt hevet og faste utenpå, men flytende inni.

La de hvile i 1 min, og hvelv dem deretter ut på fire asjetter. Dryss over med melis, pynt med noen valnøtter og server med en gang med vaniljeis til.

Jummy!!

Ordentlig søndagsmiddag.... Honningglasert ribbe

I dag er det søndag og vi skulle ha gode venner på besøk til middag. Siden julen er på hell og det er mye billig ribbe å få tak i, tenkte jeg at jeg kunne prøve noe nytt! Hva med hjemmelagde spareribs! Jeg lette litt rundt og fant til slutt en fristende oppskrift som jeg har modifisert litt etter hva jeg hadde i kjøleskapet.... Og resultat ble kjempe bra!

Honningglasert ribbe

Marinade:
3 ss honning
2 ss Dijon sennep
2 ss mørk soja
2 ss balsamico eddik
1 ss sitronsaft
1 ss revet ingefær (eller pulver..)
1/2 ts salt
pepper

Honningen varmes til flytende konsistens. Sennep røres ut med litt varmt vann, og blandes med sojasaus, balsamico, sitronsaft og ingefær. Tilsett honningen, salt og pepper.

Fjern svoren fra ribben (flatribbe) og skjær den på langs mellom hvert ribbein (nesten helt igjennom). Legg i en ildfast form, stikk svisker mellom ribbeina og dekk med marinaden. Dekkes med aluminiumsfolie og settes i kjøleskapet i ca 30 min.

Plasser formen (med folien på) i forvarmet ovn på 175 grader C  og stek i 45 min. Snu deretter ribben og hell over marinaden på den andre siden. Stekes videre uten folie i 45 min. Kjøttet er ferdig når det løsner fra beina.

Del ribben opp i stykker langs ribbeina, og server med ovnsbakte potetbåter og sesongens grønnsaker.

Dig in!!

Supergode knekkebrød

Ja, dette er jo ikke akkurat en dessert men noe sundt trenger vi jo også i hverdagen. Oppskriften på disse supergode knekkebrødene har jeg fått av en god venninne, og vi er nok mange som baker opp endel av disse hver uke.... Kjempe gode å ha i skuffen på jobben når du blir litt småsulten utpå ettermiddagen. Personlig spiser jeg to- tre til frokost hver dag og det holder meg gående til lunsj uten problemer!

Knekkebrød

3,5 dl grovt speltmel eller grovt rugmel
3,5 dl små havregryn
1,5 dl sesamfrø
2 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
1 dl kruskakli
1 ts salt
7 dl lunkent vann
(event 1 ts honning)

Bland alt det tørre og tilsett lunket vann.
Fordel tynt utover på tre stekebrett (på bakepapir) og stek på 190 grader C i 10 min.
Ta brettene ut og del i passende ruter, og sett de så inn igjen i 30 min til.
Ta de ut igjen og ta de fra hverandre (løsne de godt fra papiret).
Etterstek i 30 min på 100 grader C med åpen dør slik at de blir tørre og sprøe.
Det kan være lurt å bytte plass på brettene underveis slik at alle blir like godt stekt. Jeg steker de på varmluft slik at varmen blir jevnt fordelt, men dette krever ofte litt lenger "tørke" tid for å få de sprøe nok.

La de ligge på rister til de er avkjølte før de legges i poser. Disse holder seg godt i inntil en uke av gangen og kan også fryses (tines da enkelt i brødrister på et par minutter).

Sundt og godt :)


lørdag 15. januar 2011

Pavlova

Dette er en av mine absolutt yndlingskaker, og så er den så enkel å lage! Med Pavlova går det aldri feil, og du har en kake du mer eller mindre kan ha ferdig dagen i forveien. Og ganske sunn er den også! Jeg bytter ofte ut sukkeret med sukrin eller fruktose, og uten mel er det jo også lite karbohydrater.

Pavlova

Marengsbunn:
4 stk. eggehviter
1/4 ts salt
250 gr sukker (eller sukrin/fruktose - men husk at dette søter mer så reduser mengden)
2 ts maizena
1 ts hvitvin- eller bringebæreddik

Fyll:
1/2 pk vaniljekrem
3 dl kremfløte
ca 300 gr friske bær
Litt revet kokesjokolade

Stekes på 160 grader C i ca 1 t

Ha romtempererte eggehviter i en bolle, pisk sakte med saltet til det danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til det dannes stive topper. Tillsett sukkeret, litt av gangen, pisk til blandingen er myk og blank, og alt sukkeret er oppløst.

Vend inn siktet maizena og eddik med en skje. Legg bakepapir på et stekebrett, tegn en sirkel etter en kakeform (ca 22-24 cm). Ha blandingen i en sirkelen og form det til en kake, ca 2,5 cm høy.

Stek kaken i ca 1 t til bunnen er sprø på yttersiden og lyst kremfarget. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekovnen til den er avkjølt (gjerne til dagen derpå). Ta den ut og legg forsiktig på et fat.

Pisk kremfløten til krem og bland forsitkig inn vaniljekremen, og bre utover kaken. Pynt med friske bær og avslutt med litt revet kokesjokolade over.

Marengsbunner kan lages flere dager i forveien. La den ligge på et tørt sted med litt bakepair rundt, og den holder seg seig og fin.

Nammmmm......

Maisfritters

Min sønn er ekstremt kresen, dvs han spiser gjerne så lenge det kun er sjokoladepålegg, godteri og hamburgerer.... Så da er jo den vanskelige opgave å komme opp med noe han liker! Og en av de få tingene er Maisfritters (eller maispannekaker som vi kaller de). de er utrolig enkle å lage og passer bra som tilbehør til middag og også til å være med i matboksen dagen etterpå.

Maisfritters

Ca. 15 stk.
En middelstor boks med mais (ca 250gr)
2 egg
2 ss creme fraiche (har også brukt rømme)
1/2 dl maismel
1/2 dl polenta
litt salt

Bland egg, creme fraiche med det tørre, og bland så inn maisen. Stekes gylne i varm panne med litt olje til små lapper. Serveres varme (men er også gode lunkne).
For en litt mer voksen smak kan man blande inn litt chilipulver og litt hakket vårløk i røren.

Enjoy !


tirsdag 11. januar 2011

Alltid på en tirsdag...

Siden tirsdag er en dag uten mye mål og mening, prøver jeg alltid å gjøre noe ekstra denne dagen. Og i dag, opprettet jeg bloggen min!
Jeg har lenge tenkt på å opprette en blog hvor jeg kan dele tanker, ideer og ikke minst oppskrifter med andre. Da jeg til daglig er en "travelt opptatt småbarnsmor og kone" (er vi ikke alle.....) i en hektisk hverdag som er opptatt av å få i familien min mest og best mulig variert og sunn mat. Men siden vi alle har våre preferanser (som jeg helt sikkert kommer tilbake til her...) er det ikke alltid lett å få det til uten å lage fire forskjellige middager hver dag.
For å variasjon i hverdagsmaten leser jeg masse kokeboker, søker på nettet og plukker opp tips og ideer hos venner og bekjente. Festmiddagene lager som regel min mann, men dessertene er min spesialitet!! Jeg simpelthen elsker dessert og kaker.....
Jeg vil prøve å dele så mange av oppskriftene med dere som mulig, og lover at alle skal være smakfulle, næringsrike og relativt rask å lage.
Så nå er det bare å sette i gang!