Da min mann ikke er spesielt glad i fisk, prøver jeg noen ganger å lage hvit dypvannsfisk og "kamuflere" den med masse smak. Jeg kom over denne enkle og smakfulle oppskriften en dag, og den falt i smak!
Breiflabb med sitronsmør og pinjekjerner
2 pers.
400 gr breiflabbfilet
salt
pepper
3 ss smør
3 ss nypresset sitronsaft
1 ss pinjekjerner
Del fileten i to stykker, gni de inn med salt og pepper.
Smelt smøret i en stekepanne, ha i sitronsaft og pinjekjerner.
Legg i fisken og stek i 3 min på hver side, sett den så til side og la den ligge i pannen med lokk på i ca 3 min for å hvile.
Serveres med kokte asparges eller broccoli som er woket lett med litt hvitløk, og potemos. Nydelig!!
Denne bloggen er min kokebok hvor jeg samler mine beste oppskrifter. Jeg bruker matlaging (spesielt baking) som rekreasjon og eksperimenterer ofte med "sunne" versjoner av klassiske oppskrifter.
mandag 31. januar 2011
søndag 30. januar 2011
Gulrotkake med nøtter
Kakemoms som jeg er, leter jeg alltid etter gode og "sunne" kaker... Denne fant jeg i en bok for lav-karbo mat, og den er kjempe god!!!
Gulrotkake
3 store egg
150 gr sukker/sukrin/fruktose
1 dl rapsolje
100 gr sammalt spelt
3 ss sojamel
1 dl malte mandler
2 ts bakepulver
1/2 ts kanel
1/2 ts malt ingefær (1 ts revet fersk)
1/4 ts salt
4 dl gulrot (ca 5 gulrøtter)
1 dl hakkede valnøtter
Glasur:
1 pakke Philadelphia
2 ss melis/fruktose
1 ss sitronsaft
1/2 ts vaniljesukker
Forvarm ovnen til 160 grader C.
Pisk egg og sukker til eggedosis med en mikser. Hell i oljen i en stråle mens mikseren går på laveste hastighet. Tilsett det tørre. La mikseren gå til alle ingredienser er godt blandet. Ha i gulrøtter til slutt.
Ha røren i en smurt form, ca 22 cm. Stek i ca 30 min midt i ovnen. Sjekk at kaken er gjennomstekt med en pinne/kakenål.
Avkjøl kaken i formen på rist i ca 15 min. Ta derette kaken ut av formen, og avkjøl helt på risten.
Rør sammen en myk krem av alle ingrediensene til glasuren. Fordel glasuren på toppen og la kaken stå i kjøleskapet i minst en time før servering.
Enkelt, og veldig godt!
Gulrotkake
3 store egg
150 gr sukker/sukrin/fruktose
1 dl rapsolje
100 gr sammalt spelt
3 ss sojamel
1 dl malte mandler
2 ts bakepulver
1/2 ts kanel
1/2 ts malt ingefær (1 ts revet fersk)
1/4 ts salt
4 dl gulrot (ca 5 gulrøtter)
1 dl hakkede valnøtter
Glasur:
1 pakke Philadelphia
2 ss melis/fruktose
1 ss sitronsaft
1/2 ts vaniljesukker
Forvarm ovnen til 160 grader C.
Pisk egg og sukker til eggedosis med en mikser. Hell i oljen i en stråle mens mikseren går på laveste hastighet. Tilsett det tørre. La mikseren gå til alle ingredienser er godt blandet. Ha i gulrøtter til slutt.
Ha røren i en smurt form, ca 22 cm. Stek i ca 30 min midt i ovnen. Sjekk at kaken er gjennomstekt med en pinne/kakenål.
Avkjøl kaken i formen på rist i ca 15 min. Ta derette kaken ut av formen, og avkjøl helt på risten.
Rør sammen en myk krem av alle ingrediensene til glasuren. Fordel glasuren på toppen og la kaken stå i kjøleskapet i minst en time før servering.
Enkelt, og veldig godt!
torsdag 27. januar 2011
Energibrød
For tiden prøver jeg å gå ned noen kilo, og har derfor bestemt meg for å unngå karbohydrater og sukker. Noen som vil si ikke noe vanlig brød, kaker, pasta, ris., godis ... De som kjenner meg godt vet at dette er ekstremt vanskelig for meg da jeg simpelthen elsker kaker og alt som er godt....
For ikke å dø av "sult" og abstinenser har jeg lett endel på nettet og testet ut forskjellige oppskrifter, og jeg kan love dere alt ikke er like godt... Jeg har til slutt kommet frem til denne oppskriften som er en modifisert variant av et "ketolysebrød". For ikke å skremme dere for mye, har jeg valgt å kalle det "Energibrød" da det innholder mye proteiner og ikke noe mel.
Brødet har blitt utrolig enkelt å bake, og er saftig og godt. Det passer like bra til søtt pålegg som til skinke etc. Jeg spiser tre "skiver" hver morgen til frokost og det holder meg gående frem til lunsj.
Energibrød
1 lavt brød i vanlig brødform
4 egg
1,5 ts bakepulver
1 dl havrekli
1 dl kruskakli
1,5 dl havregryn
1 dl linfrø (jeg blander knuste og hele)
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekjerner
3 ss rapsolje
1/2 bk creme fraiche (ikke light)
1/2 ts salt
Visp eggene og creme fraiche luftig med en gaffel, bland inn alle de tørre ingrediensene og oljen.
Blir røren for løs, - tilsett mer kli. Blir den for tørr - tilsett litt vann.
Røren skal være litt flytende slik at den helles over i en smurt brødform (jeg bruker bakepapir).
Stekes så midt i ovnen på 180 grader C i ca 55 min.
Når brødet er avkjølt kan det lønne seg å skjære det i skiver med en gang. Brødet kan oppbevares i en pose i kjøleskapet i inntil to uker (jeg baker nytt hver uke, også fordi det blir oppspist ila en uke ;))
Brødet kan se litt rart og kompakt ut, men det smaker herlig. Jeg rister skivene lett i brødrister før jeg spiser de, og da smaker det som nybakt.
Herlig og sunt! :)
For ikke å dø av "sult" og abstinenser har jeg lett endel på nettet og testet ut forskjellige oppskrifter, og jeg kan love dere alt ikke er like godt... Jeg har til slutt kommet frem til denne oppskriften som er en modifisert variant av et "ketolysebrød". For ikke å skremme dere for mye, har jeg valgt å kalle det "Energibrød" da det innholder mye proteiner og ikke noe mel.
Brødet har blitt utrolig enkelt å bake, og er saftig og godt. Det passer like bra til søtt pålegg som til skinke etc. Jeg spiser tre "skiver" hver morgen til frokost og det holder meg gående frem til lunsj.
Energibrød
1 lavt brød i vanlig brødform
4 egg
1,5 ts bakepulver
1 dl havrekli
1 dl kruskakli
1,5 dl havregryn
1 dl linfrø (jeg blander knuste og hele)
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekjerner
3 ss rapsolje
1/2 bk creme fraiche (ikke light)
1/2 ts salt
Visp eggene og creme fraiche luftig med en gaffel, bland inn alle de tørre ingrediensene og oljen.
Blir røren for løs, - tilsett mer kli. Blir den for tørr - tilsett litt vann.
Røren skal være litt flytende slik at den helles over i en smurt brødform (jeg bruker bakepapir).
Stekes så midt i ovnen på 180 grader C i ca 55 min.
Når brødet er avkjølt kan det lønne seg å skjære det i skiver med en gang. Brødet kan oppbevares i en pose i kjøleskapet i inntil to uker (jeg baker nytt hver uke, også fordi det blir oppspist ila en uke ;))
Brødet kan se litt rart og kompakt ut, men det smaker herlig. Jeg rister skivene lett i brødrister før jeg spiser de, og da smaker det som nybakt.
Herlig og sunt! :)
tirsdag 25. januar 2011
Tirsdags-vafler
I dag er det tirsdag, vår dessert dag! Så derfor bestemte jeg at vi kunne ha vafler til middag! Da jeg var liten husker jeg at jeg hadde venninner som hadde vafler til middag, - og jeg var så misunnelig! Pannekaker med syltetøy ja, men aldri vafler.... Og hva er egentlig forskjellen???
Så i dag ble det grove "tirsdags-vafler" til middag.....
Tirsdags-vafler
Ca 6-8 plater
4 egg
1 ss brunt sukker/sukrin (kan sløyfes)
1,5 dl havregryn
0,5 dl havrekli
1 dl speltmel
0,5 dl sammalt rug, grovt
1 ts bakepulver
2 ss smeltet smør
2 dl melk/Biola
2 ss rømme/kesam
Rør sammen alle ingredienser og la det svelle i ca 30 min. Spe med mer melk dersom røren blir for tykk.
Om en glattere røre ønskes, bruk en stavmikser rett i bollen og kjør til ønsket konsistens.
Stek røren i vaffeljern, og server vaflene med litt rømme/kesam og nyrørte bær (jeg tiner en pose med skogsbær og tilsetter et par skjeer sukrin). Mmmmmmm.
Dersom du dropper sukker i røren, kan skikkelige middagsvafler lages ved å tilsette litt revet ost, skinke i små biter og spinat i røren (med litt salt). En skikkelig suksess i matpakken dagen derpå!
Så i dag ble det grove "tirsdags-vafler" til middag.....
Tirsdags-vafler
Ca 6-8 plater
4 egg
1 ss brunt sukker/sukrin (kan sløyfes)
1,5 dl havregryn
0,5 dl havrekli
1 dl speltmel
0,5 dl sammalt rug, grovt
1 ts bakepulver
2 ss smeltet smør
2 dl melk/Biola
2 ss rømme/kesam
Rør sammen alle ingredienser og la det svelle i ca 30 min. Spe med mer melk dersom røren blir for tykk.
Om en glattere røre ønskes, bruk en stavmikser rett i bollen og kjør til ønsket konsistens.
Stek røren i vaffeljern, og server vaflene med litt rømme/kesam og nyrørte bær (jeg tiner en pose med skogsbær og tilsetter et par skjeer sukrin). Mmmmmmm.
Dersom du dropper sukker i røren, kan skikkelige middagsvafler lages ved å tilsette litt revet ost, skinke i små biter og spinat i røren (med litt salt). En skikkelig suksess i matpakken dagen derpå!
mandag 24. januar 2011
Herlig og saftig sjokoladekake uten mel
Denne enkle og smakfulle oppskriften fant jeg på BBC Food en dag jeg var syk.... Det er en herlig og saftig dessert-sjokoladekake uten mel, som enkelt også kan gjøres "ganske" sunn... Jeg bakte den i dag da vi hadde gode venner på søndagsmiddag, og den falt i smak hos både liten og stor!
300 gr mørk sjokolade (brukket i småbiter)
225 gr sukker (jeg bruker sukrin)
175 ml kokende vann
225 gr meierismør (i biter)
6 egg (skilt i plomme og hvitte)
1 ts nescafe
2 ts vaniljesukker
Glasur/pynt
200 ml creme fraiche
250 gr skogsbærForvarm ovnen til 180 grader C og smør en kakeform på ca 23 cm.
Kjør sjokoladen og sukkeret i food processor/"hakker" til det er finmalt. Tilsett kokende vann, smør, eggeplommene, nescafe og vaniljesukkeret og bland alt godt sammen.
I en kald og ren bolle, visp eggehvitene til stive topper. Bland så forsiktig i sjokoladeblandingen med en skje.
Hell røren i den smurte formen, og stek i 45-55 min (til det ikke henger igjen røre på en kakepinne når den stikkes i midten av kaken).
Avjøl i formen, og sett så i kjøleskapet i 2-3 timer.
Ta den avkjølte kaken ut av formen, og legg på et fat. Smør creme fraiche på kaken og pynt rikelig med skogsbærene.
Så enkelt og så godt!! Naaammmm.....
tirsdag 18. januar 2011
Kremet gresskarsuppe med kylling
Jeg elsker supper! Det er så enkelt å lage, og er skikkelig "comfort food" (akkurat som dessert....).
I dag hadde jeg et lite gresskar liggende, og kom frem til denne raske og gode middagen.
Kremet gresskarsuppe med kylling
Til 2 pers.
1 lite gresskar (eller ca 400 gr vanlig gresskar)
1 liten charlottløk
8 dl vann
Grønnsaksbuljong (1/2 terning)
1/2 dl fløte
Chilipepper
Salt
Persille
Kyllingfilet (ca 2 stk.)
Skrell, rens og del opp gresskaret i små treninger. Surr det i litt olje i en kjele sammen med finhakket charlottløk til det er blankt. Tilsett ca. 3 dl vann og buljongen, og la det småkoke. Tilsett litt vann etterhvert så det ikke tørker ut og brenner seg, men aldri mer enn at det så vidt dekker gresskaret.
Når gresskarbitene er myke moses de til pure (bruk enten stavmikser eller potetmoser), tilsett så resten av vannet, krydderet og fløten og la det surrer i ca 10 min.
Mens gresskaret koker har du brunet kyllingfiletene, og latt de ettersteke i ovnen til suppen er ferdig. Del opp kyllingen i passende biter og server oppå suppen i en god bolle. Dryss litt persille på toppen!
Enjoy!
I dag hadde jeg et lite gresskar liggende, og kom frem til denne raske og gode middagen.
Kremet gresskarsuppe med kylling
Til 2 pers.
1 lite gresskar (eller ca 400 gr vanlig gresskar)
1 liten charlottløk
8 dl vann
Grønnsaksbuljong (1/2 terning)
1/2 dl fløte
Chilipepper
Salt
Persille
Kyllingfilet (ca 2 stk.)
Skrell, rens og del opp gresskaret i små treninger. Surr det i litt olje i en kjele sammen med finhakket charlottløk til det er blankt. Tilsett ca. 3 dl vann og buljongen, og la det småkoke. Tilsett litt vann etterhvert så det ikke tørker ut og brenner seg, men aldri mer enn at det så vidt dekker gresskaret.
Når gresskarbitene er myke moses de til pure (bruk enten stavmikser eller potetmoser), tilsett så resten av vannet, krydderet og fløten og la det surrer i ca 10 min.
Mens gresskaret koker har du brunet kyllingfiletene, og latt de ettersteke i ovnen til suppen er ferdig. Del opp kyllingen i passende biter og server oppå suppen i en god bolle. Dryss litt persille på toppen!
Enjoy!
Grove pannekaker
Som i de fleste barnefamilier er pannekaker en favoritt også hos oss. For å gjøre de mer mettende og litt sunnere har jeg kommet frem til denne oppskriften som inneholder både grovt mel og havregryn. Røren blir litt tykkere enn vanlig pannekaker, så det kan være en fordel å steke de som lapper.
Grove pannekaker med havregryn
Denne oppskriften gir ca 10 store pannekaker eller ca 15 lapper.
4 dl speltmel (eller hvetemel)
1 dl grovt rugmel
1 dl grovt speltmel
6 dl melk
4 egg
1/2 ss bakepulver
6 ss smeltet smør (ca. 100gr)
2 dl havregryn
Bland alt det tørre (uten havregrynene), og tilsett melken litt etter litt mens man rører fritt for klumper. Tilsett så eggene og smøret, og tilslutt havregrynene. La det svelle i ca 15 min. Stekes i ønsket størrelse.
Server med sukker/sukrin eller rørte blåbær!
Disse pannekakene holder seg godt i kjøleskapet med plastfolie over og er perfekte til matpakken dagen derpå.
Da de ikke innholder sukker kan de også godt fylles med pålegg og grønnsaker, og brukes som en wrap.
Eller hvorfor ikke steke opp litt grønnsaker (f eks sopp, squash og aubergin i småbiter) og kyllingfileer i strimler og ha de som fylte middagspannekaker!
Kjempe godt!
Grove pannekaker med havregryn
Denne oppskriften gir ca 10 store pannekaker eller ca 15 lapper.
4 dl speltmel (eller hvetemel)
1 dl grovt rugmel
1 dl grovt speltmel
6 dl melk
4 egg
1/2 ss bakepulver
6 ss smeltet smør (ca. 100gr)
2 dl havregryn
Bland alt det tørre (uten havregrynene), og tilsett melken litt etter litt mens man rører fritt for klumper. Tilsett så eggene og smøret, og tilslutt havregrynene. La det svelle i ca 15 min. Stekes i ønsket størrelse.
Server med sukker/sukrin eller rørte blåbær!
Disse pannekakene holder seg godt i kjøleskapet med plastfolie over og er perfekte til matpakken dagen derpå.
Da de ikke innholder sukker kan de også godt fylles med pålegg og grønnsaker, og brukes som en wrap.
Eller hvorfor ikke steke opp litt grønnsaker (f eks sopp, squash og aubergin i småbiter) og kyllingfileer i strimler og ha de som fylte middagspannekaker!
Kjempe godt!
søndag 16. januar 2011
Små sjokoladefondanter
Til en skikkelig søndagsmiddag må man avslutte med en skikkelig dessert!! Og da der disse små sjokoladefondanetne himmelske..... samt superenkle å lage!
Små sjokoladefondanter
Til 4 pers.
100 gr smør
100 gr mørk sjokolade (feks. Freia 86 %)
2 egg
1ts vaniljesukker
100 gr sukker (eller sukrin)
2 ss hvetemel
melis til dryss
valnøtter til pynt
vaniljeis til servering
Ha smøret og sjokoladen i en bolle, plasser bollen over en kjele med småkokende vann til smøret og sjokoladen er smeltet. Rør til en glatt blanding og sett til side.
Ha eggene, vaniljesukkeret, sukkeret og melet i en bolle, og visp sammen. Rør inn sjokoladeblandingen.
Smør 4 små ildfaste former (som rommer om lag 2 dl) lett med smør. Hell røren i formene, og plasser de på en stekeplate.
Stek sjokoladefondantene i forvarmet ovn ved 200 grader C i 12-15 min. De skal være godt hevet og faste utenpå, men flytende inni.
La de hvile i 1 min, og hvelv dem deretter ut på fire asjetter. Dryss over med melis, pynt med noen valnøtter og server med en gang med vaniljeis til.
Jummy!!
Små sjokoladefondanter
Til 4 pers.
100 gr smør
100 gr mørk sjokolade (feks. Freia 86 %)
2 egg
1ts vaniljesukker
100 gr sukker (eller sukrin)
2 ss hvetemel
melis til dryss
valnøtter til pynt
vaniljeis til servering
Ha smøret og sjokoladen i en bolle, plasser bollen over en kjele med småkokende vann til smøret og sjokoladen er smeltet. Rør til en glatt blanding og sett til side.
Ha eggene, vaniljesukkeret, sukkeret og melet i en bolle, og visp sammen. Rør inn sjokoladeblandingen.
Smør 4 små ildfaste former (som rommer om lag 2 dl) lett med smør. Hell røren i formene, og plasser de på en stekeplate.
Stek sjokoladefondantene i forvarmet ovn ved 200 grader C i 12-15 min. De skal være godt hevet og faste utenpå, men flytende inni.
La de hvile i 1 min, og hvelv dem deretter ut på fire asjetter. Dryss over med melis, pynt med noen valnøtter og server med en gang med vaniljeis til.
Jummy!!
Ordentlig søndagsmiddag.... Honningglasert ribbe
I dag er det søndag og vi skulle ha gode venner på besøk til middag. Siden julen er på hell og det er mye billig ribbe å få tak i, tenkte jeg at jeg kunne prøve noe nytt! Hva med hjemmelagde spareribs! Jeg lette litt rundt og fant til slutt en fristende oppskrift som jeg har modifisert litt etter hva jeg hadde i kjøleskapet.... Og resultat ble kjempe bra!
Honningglasert ribbe
Marinade:
3 ss honning
2 ss Dijon sennep
2 ss mørk soja
2 ss balsamico eddik
1 ss sitronsaft
1 ss revet ingefær (eller pulver..)
1/2 ts salt
pepper
Honningen varmes til flytende konsistens. Sennep røres ut med litt varmt vann, og blandes med sojasaus, balsamico, sitronsaft og ingefær. Tilsett honningen, salt og pepper.
Fjern svoren fra ribben (flatribbe) og skjær den på langs mellom hvert ribbein (nesten helt igjennom). Legg i en ildfast form, stikk svisker mellom ribbeina og dekk med marinaden. Dekkes med aluminiumsfolie og settes i kjøleskapet i ca 30 min.
Plasser formen (med folien på) i forvarmet ovn på 175 grader C og stek i 45 min. Snu deretter ribben og hell over marinaden på den andre siden. Stekes videre uten folie i 45 min. Kjøttet er ferdig når det løsner fra beina.
Del ribben opp i stykker langs ribbeina, og server med ovnsbakte potetbåter og sesongens grønnsaker.
Honningglasert ribbe
Marinade:
3 ss honning
2 ss Dijon sennep
2 ss mørk soja
2 ss balsamico eddik
1 ss sitronsaft
1 ss revet ingefær (eller pulver..)
1/2 ts salt
pepper
Honningen varmes til flytende konsistens. Sennep røres ut med litt varmt vann, og blandes med sojasaus, balsamico, sitronsaft og ingefær. Tilsett honningen, salt og pepper.
Fjern svoren fra ribben (flatribbe) og skjær den på langs mellom hvert ribbein (nesten helt igjennom). Legg i en ildfast form, stikk svisker mellom ribbeina og dekk med marinaden. Dekkes med aluminiumsfolie og settes i kjøleskapet i ca 30 min.
Plasser formen (med folien på) i forvarmet ovn på 175 grader C og stek i 45 min. Snu deretter ribben og hell over marinaden på den andre siden. Stekes videre uten folie i 45 min. Kjøttet er ferdig når det løsner fra beina.
Del ribben opp i stykker langs ribbeina, og server med ovnsbakte potetbåter og sesongens grønnsaker.
Dig in!!
Supergode knekkebrød
Ja, dette er jo ikke akkurat en dessert men noe sundt trenger vi jo også i hverdagen. Oppskriften på disse supergode knekkebrødene har jeg fått av en god venninne, og vi er nok mange som baker opp endel av disse hver uke.... Kjempe gode å ha i skuffen på jobben når du blir litt småsulten utpå ettermiddagen. Personlig spiser jeg to- tre til frokost hver dag og det holder meg gående til lunsj uten problemer!
Knekkebrød
3,5 dl grovt speltmel eller grovt rugmel
3,5 dl små havregryn
1,5 dl sesamfrø
2 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
1 dl kruskakli
1 ts salt
7 dl lunkent vann
(event 1 ts honning)
Bland alt det tørre og tilsett lunket vann.
Fordel tynt utover på tre stekebrett (på bakepapir) og stek på 190 grader C i 10 min.
Ta brettene ut og del i passende ruter, og sett de så inn igjen i 30 min til.
Ta de ut igjen og ta de fra hverandre (løsne de godt fra papiret).
Etterstek i 30 min på 100 grader C med åpen dør slik at de blir tørre og sprøe.
Det kan være lurt å bytte plass på brettene underveis slik at alle blir like godt stekt. Jeg steker de på varmluft slik at varmen blir jevnt fordelt, men dette krever ofte litt lenger "tørke" tid for å få de sprøe nok.
La de ligge på rister til de er avkjølte før de legges i poser. Disse holder seg godt i inntil en uke av gangen og kan også fryses (tines da enkelt i brødrister på et par minutter).
Sundt og godt :)
Knekkebrød
3,5 dl grovt speltmel eller grovt rugmel
3,5 dl små havregryn
1,5 dl sesamfrø
2 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
1 dl kruskakli
1 ts salt
7 dl lunkent vann
(event 1 ts honning)
Bland alt det tørre og tilsett lunket vann.
Fordel tynt utover på tre stekebrett (på bakepapir) og stek på 190 grader C i 10 min.
Ta brettene ut og del i passende ruter, og sett de så inn igjen i 30 min til.
Ta de ut igjen og ta de fra hverandre (løsne de godt fra papiret).
Etterstek i 30 min på 100 grader C med åpen dør slik at de blir tørre og sprøe.
Det kan være lurt å bytte plass på brettene underveis slik at alle blir like godt stekt. Jeg steker de på varmluft slik at varmen blir jevnt fordelt, men dette krever ofte litt lenger "tørke" tid for å få de sprøe nok.
La de ligge på rister til de er avkjølte før de legges i poser. Disse holder seg godt i inntil en uke av gangen og kan også fryses (tines da enkelt i brødrister på et par minutter).
Sundt og godt :)
lørdag 15. januar 2011
Pavlova
Dette er en av mine absolutt yndlingskaker, og så er den så enkel å lage! Med Pavlova går det aldri feil, og du har en kake du mer eller mindre kan ha ferdig dagen i forveien. Og ganske sunn er den også! Jeg bytter ofte ut sukkeret med sukrin eller fruktose, og uten mel er det jo også lite karbohydrater.
Pavlova
Marengsbunn:
4 stk. eggehviter
1/4 ts salt
250 gr sukker (eller sukrin/fruktose - men husk at dette søter mer så reduser mengden)
2 ts maizena
1 ts hvitvin- eller bringebæreddik
Fyll:
1/2 pk vaniljekrem
3 dl kremfløte
ca 300 gr friske bær
Litt revet kokesjokolade
Stekes på 160 grader C i ca 1 t
Ha romtempererte eggehviter i en bolle, pisk sakte med saltet til det danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til det dannes stive topper. Tillsett sukkeret, litt av gangen, pisk til blandingen er myk og blank, og alt sukkeret er oppløst.
Vend inn siktet maizena og eddik med en skje. Legg bakepapir på et stekebrett, tegn en sirkel etter en kakeform (ca 22-24 cm). Ha blandingen i en sirkelen og form det til en kake, ca 2,5 cm høy.
Stek kaken i ca 1 t til bunnen er sprø på yttersiden og lyst kremfarget. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekovnen til den er avkjølt (gjerne til dagen derpå). Ta den ut og legg forsiktig på et fat.
Pisk kremfløten til krem og bland forsitkig inn vaniljekremen, og bre utover kaken. Pynt med friske bær og avslutt med litt revet kokesjokolade over.
Marengsbunner kan lages flere dager i forveien. La den ligge på et tørt sted med litt bakepair rundt, og den holder seg seig og fin.
Pavlova
Marengsbunn:
4 stk. eggehviter
1/4 ts salt
250 gr sukker (eller sukrin/fruktose - men husk at dette søter mer så reduser mengden)
2 ts maizena
1 ts hvitvin- eller bringebæreddik
Fyll:
1/2 pk vaniljekrem
3 dl kremfløte
ca 300 gr friske bær
Litt revet kokesjokolade
Stekes på 160 grader C i ca 1 t
Ha romtempererte eggehviter i en bolle, pisk sakte med saltet til det danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til det dannes stive topper. Tillsett sukkeret, litt av gangen, pisk til blandingen er myk og blank, og alt sukkeret er oppløst.
Vend inn siktet maizena og eddik med en skje. Legg bakepapir på et stekebrett, tegn en sirkel etter en kakeform (ca 22-24 cm). Ha blandingen i en sirkelen og form det til en kake, ca 2,5 cm høy.
Stek kaken i ca 1 t til bunnen er sprø på yttersiden og lyst kremfarget. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekovnen til den er avkjølt (gjerne til dagen derpå). Ta den ut og legg forsiktig på et fat.
Pisk kremfløten til krem og bland forsitkig inn vaniljekremen, og bre utover kaken. Pynt med friske bær og avslutt med litt revet kokesjokolade over.
Marengsbunner kan lages flere dager i forveien. La den ligge på et tørt sted med litt bakepair rundt, og den holder seg seig og fin.
Nammmmm......
Maisfritters
Min sønn er ekstremt kresen, dvs han spiser gjerne så lenge det kun er sjokoladepålegg, godteri og hamburgerer.... Så da er jo den vanskelige opgave å komme opp med noe han liker! Og en av de få tingene er Maisfritters (eller maispannekaker som vi kaller de). de er utrolig enkle å lage og passer bra som tilbehør til middag og også til å være med i matboksen dagen etterpå.
Ca. 15 stk.
En middelstor boks med mais (ca 250gr)
2 egg2 ss creme fraiche (har også brukt rømme)
1/2 dl maismel
1/2 dl polenta
litt salt
Bland egg, creme fraiche med det tørre, og bland så inn maisen. Stekes gylne i varm panne med litt olje til små lapper. Serveres varme (men er også gode lunkne).
For en litt mer voksen smak kan man blande inn litt chilipulver og litt hakket vårløk i røren.
Enjoy !
tirsdag 11. januar 2011
Alltid på en tirsdag...
Siden tirsdag er en dag uten mye mål og mening, prøver jeg alltid å gjøre noe ekstra denne dagen. Og i dag, opprettet jeg bloggen min!
Jeg har lenge tenkt på å opprette en blog hvor jeg kan dele tanker, ideer og ikke minst oppskrifter med andre. Da jeg til daglig er en "travelt opptatt småbarnsmor og kone" (er vi ikke alle.....) i en hektisk hverdag som er opptatt av å få i familien min mest og best mulig variert og sunn mat. Men siden vi alle har våre preferanser (som jeg helt sikkert kommer tilbake til her...) er det ikke alltid lett å få det til uten å lage fire forskjellige middager hver dag.
For å variasjon i hverdagsmaten leser jeg masse kokeboker, søker på nettet og plukker opp tips og ideer hos venner og bekjente. Festmiddagene lager som regel min mann, men dessertene er min spesialitet!! Jeg simpelthen elsker dessert og kaker.....
Jeg vil prøve å dele så mange av oppskriftene med dere som mulig, og lover at alle skal være smakfulle, næringsrike og relativt rask å lage.
Så nå er det bare å sette i gang!
Jeg har lenge tenkt på å opprette en blog hvor jeg kan dele tanker, ideer og ikke minst oppskrifter med andre. Da jeg til daglig er en "travelt opptatt småbarnsmor og kone" (er vi ikke alle.....) i en hektisk hverdag som er opptatt av å få i familien min mest og best mulig variert og sunn mat. Men siden vi alle har våre preferanser (som jeg helt sikkert kommer tilbake til her...) er det ikke alltid lett å få det til uten å lage fire forskjellige middager hver dag.
For å variasjon i hverdagsmaten leser jeg masse kokeboker, søker på nettet og plukker opp tips og ideer hos venner og bekjente. Festmiddagene lager som regel min mann, men dessertene er min spesialitet!! Jeg simpelthen elsker dessert og kaker.....
Jeg vil prøve å dele så mange av oppskriftene med dere som mulig, og lover at alle skal være smakfulle, næringsrike og relativt rask å lage.
Så nå er det bare å sette i gang!