lørdag 28. mai 2011

Tynne og sprø knekkebrød

Det er veldig inn for tiden å bake knekkebrød selv. Og grunnen til det er rett og slett at de blir så mye bedre enn de du kjøper i butikken elle rhos bakeren, og så er det så enkelt!

Jeg har tidligere lagt ut en oppskrift på knekkebrød her på bloggen, men her kommer en ny og forbedret oppskrift som jeg oppfordrer dere til å prøve! Har dere ikke alle ingredisene kan dere godt improviserer litt og tilsette hakkede nøtter eller andre typer frø. Lykke til!



Knekkebrød

Nok til to langpanner

200 gr solsikkekjerne
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1 dl gresskarkjerner
1,5 dl kruskakli
1 dl havrekli (eller små havregryn)
0,5 dl sammalt rugmel
1,5 ss fiberhusk (kjøpes på helsekost, brukes for å binde deigen)
2 ts salt
5 dl lunkent vann
1 1/2 ss olje

Bland alle de tørre ingrediensene i en stor bolle, og tilsett vann og olje. Fordel masse jevnt utover to langpanner dekket med bakepapir.

Stekes ved 160 grader i ca 1t og 20 min. Etter de første 30 min tar du ut langpannene og ruter opp knekkebrødene med en kniv eller et pizza hjul, og bytter plass på platene når du setter de inn igjen. Deretter skal platene bytte plass hver 20. min. De siste 20 min lar du ovnsdøren stå åpen. Om knekkebrødene fortsatt er fuktige etter 1t og 20 min lar du de stå til de er helt tørre (med åpen dør) - bare pass på at det ikke brenner seg. Når de er ferdige tar du de ut, og legger de til avkjøling på en rist. Oppbevares i lukket boks/pose i romtemperatur.

Kos deg!




mandag 23. mai 2011

Kanel- og vaniljesnurrer

Disse snurrene er farlig gode, men siden jeg lager de på speltmel og sukrin er de jo ikke så syndige.....



Ca 20 stk.

100 gr smør
3 1/2 dl helmelk
50 gr gjær
1/2 ts bakepulver
1/2 ts malt kardemomme
1/2 ts salt
75 gr sukker (eller ca 40 gr sukrin + 1 ss sukker)
ca. 600 gr speltmel (eller hvetemel)

Til pensling:
1 sammenpisket eggeplomme

Fyll:
3dl ferdig vaniljekrem
kanel
rosiner (om du liker)

Glasur:
2 dl melis
ca 2 ts eggehvite

1. Smelt smør og hell i melken. Varm til 37 grader.

2. Smuldre gjær i en bakebolle. Hell på lunken væske, tilsett ca 1 ss av sukkeret og rør ut gjæren.

3. Tilsett alt det tørre og bland inn, tilsett melet til slutt, - litt etter litt mens du elter sammen til en smidig deig som knapt slipper bakebollen.

4. Sett deigen til heving godt tildekket med plast på et lunt sted i ca 45 min.

5. Ta deigen opp på bakebordet og del i to. Kjevle hver deigbit ut til en avlang leiv. Fordel vaniljekrem over leiven og strø på kanel  (og rosiner). Rull sammen som til en rullekake.

6. Skjær i biter og legg med litt mellomrom på en langpanne (på bakepapir).

7. Sett snurrene til heving i ca. 30 min. Pensle med eggeplomme. Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 20 min. Avkjøl på rist.

8. Rør sammen glasuren og smør på de avkjølte snurrene like før servering.

Av denne posjonen kan du også lage skolebrød eller vanlige kanelsnurrer, - kjempe godt!